čokolada (foto:cure.ba)
Ako je tako, svaki novi zalogaj neke zabranjene prehrambene namirnice poput slastica, čokolade i čipsa donijet će vam dvostruku uživanciju. Znanstvenici sa sveučilišta Northwestern objašnjavaju da mozak u tom slučaju povezuje užitak i osjećaj krivnje te taj okus nikako ne možete zaboraviti. Opterećeni osjećajem krivnje ljudi neke stvari i pamte dulje, piše Daily Mail.
Popustimo li i pojedemo čokoladu, neminovno će se javiti osjećaj krivnje koji će dodatno pojačati učinak. U šest eksperimenata pokazalo se da je hrana znatno ukusnija nije li nam taj čas nadohvat ruke (pogotovo kad smo na dijeti). No krivnja i užitak ne odnose se samo na hranu. Gotovo isto događa se s fatalnom privlačnošću između žena i muškaraca, a zbog tog “koktela osjećaja” preljub i nije tako neobjašnjiv.
– Krivnja je povezana sa zadovoljstvom jer, kada osjetimo krivnju, istodobno iskusimo i zadovoljstvo. Kod mnogih ljudi te kognitivne asocijacije nastaju na temelju ponavljanja određenih aktivnosti. I tako se, kada se aktivira užitak, aktivira i krivnja pa s vremenom to dvoje postaje povezano – kazala je voditeljica istraživanja Kelly Goldsmith.
cure.ba