Maslinovo ulje (Foto: Cure.ba)
Mediteranska prehrana najviše se oslanja na maslinovo ulje i smatra se uobičajenom prehrambenom navikom na našim prostorima te diljem Mediterana.
Cecilia Samieri iz National Institute of Health and Medical Research, koji se nalazi u Bordeauxu, objašnjava istraživanje: – Moždani udar je čest kod starijih ljudi, a maslinovo ulje je opet jeftin i jednostavan način za njegovo sprečavanje. Trebalo bi izdati novi set prehrambenih preporuka kako bi se spriječio moždani udar kod osoba u dobi od 65 i više godina, pieš Oslobođenje.
Istraživači su pratili 7.625 ljudi u dobi od 65 ili više, a uvjet je bio da nikada nisu imali moždani udar. Konzumiranje maslinovog ulja je klasificirano pod “nikad”, “umjereno”, odnosno u kuhanju, ili na salatu, ili s kruhom te “intenzivno”, kada se koristi za sve.
Tokom pet godina istraživanja 148 sudionika pretrpjelo je moždani udar. Ukupno, 2,6 posto nekonzumenata je doživjelo moždani udar, dva posto umjerenih korisnika te 1,5 posto intenzivnih korisnika. Istraživači su također uzeli u obzir prehranu, fizičku aktivnost, težinu te druge faktore rizika.
Maslinovo ulje sadrži omega-6 masti koje blokiraju odgovor tijela na upale kod hroničnih stanja kao što su bolesti srca i artritisa te također smanjuju krvni pritisak.
cure.ba