Zdravlje

POMOĆU DOMAĆIH PRIPRAVAKA – Kako spriječiti infekcije mokračnog sistema

Napisao admin

Pročitajte savjete o tome kako se riješiti urinarnih infekcija pomoću domaćih pripravaka.


djevojka (foto:cure.ba)

Naročito ako se radi o infekcijama koje se stalo vraćaju uprkos propisanoj ljekarskoj terapiji.

Prvo i glavno pravilo kada je upitanju liječenje infekcija mokraćnog sistema, je pijenje velikih količina tekućine kako bi se vaš mjehur i bubrezi očistili od bakterija koje uzrokuju upalu.

SOK OD BRUSNICE

Sok od brusnica odličan je lijek za infekcije mokraćnog sistema , ali i vrlo dobra preventivna mjera. Ako ste skloni upalama mokraćnog sistema, ovaj ukusni sok možete piti preventivno svaki dan. Napravite pripravak pomješajući 60 ml vode, 125 ml nezaslađenog soka od brusnice  i 60 ml nezaslađenog jabučnog sirćeta. Za prevenciju, dobro je i svaki dan uzeti po kašičicu marmelade od brusnice ili šaku suhih brusnica, koje su i izvrstan dodatak jogurtu.

ČAJ OD PERŠUNA

Peršun je odličan prirodni diuretik, pa je čaj od njega vrlo efikasan u ispiranja bakterija iz urinarnog trakta. 20 grama grubo nasjeckanog peršuna, prelijte sa 2,5 l vode, pokrijte posudu i kuhajte pet minuta. Ostavite čaj da odstoji oko petnaest minuta, procijedite ga i popijte sve to u jednom danu, po mogućnosti u roku od 3 sata.

ULJE OD SANDALOVINE

U Ayurvedskoj medicini sandalovina se koristi za liječenje infekcija mokraćnog sistema i ublažavanje bolova koji prate ovu vrstu infekcije. Aromaterapijsku kupelju, pripremite tako što ćete u kadu s toplom vodom nakapati deset kapi eteričnog ulja sandalovine i ležati u njoj  20 minuta – kupka će djelovati vrlo umirujuće na bol u zdjelici. Možete je pripremiti svaki dan dok bol u potpunosti ne prestane.

cure.ba

Komentari

komentara