Foto:arhiva
Crni papar je začin koji se, uz sol, najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća, zimnicu … Jedino su poslastice “osigurane” da se ovaj začin neće koristiti prilikom njihovog spremanja.
Postoji nekoliko varijanti bibera: bijeli, crni, zeleni, crveni. Bijeli ima nešto blažu aromu od crnog papra, a smatra se i da je zdraviji. Ostale varijante nisu različite vrste bibera – sve je to isti piper nigrum – ili oljušten (bijeli) ili ubran kao potpuno zreo ili, pak, nezreo plod.
Baš kao što je to slučaj s drugim začinima, i papar ima veliku primjenu u kulinarstvu iu tradicionalnoj, narodnoj medicini.
Za crni papar se kaže da je djelotvoran protiv zatvora, proljeva, uhobolje, gangrene, kile, problema sa srcem i probavom, ugriza insekata, nesanice, bolova u zglobovima, zubobolje i problema s jetrom i plućima.
Suvremena medicina ovakva tumačenja ne priznaje, ali postoje indikacije da papar ima izvjesnih ljekovitih svojstva. Piperin, aktivna supstanca iz bibera, podiže razinu apsorpcije selena, vitamina B, beta karotena, kao i drugih važnih nutrijenata. Piperin potiče termogenezu lipida, ubrzava energetski metabolizam u tijelu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu
biber,zenstvena.com