Foto:arhiva
Sjemenke lana
Sjemenke lana bogate su proteinima, vlaknima, alfa linolenskom kiselinom (ALA), omega 3 masnim kiselinama. Bore se protiv slobodnih radikala, poboljšavaju probavu i kardiovaskularno zdravlje.
Sjemenke bundeve
Odličan izvor vitamina E, cinka i mangana. Sjemenke bundeve sadrže i rijetke antioksidanse. Jedna žlica sjemenki budeve sadrži 4,7 mg mononezasićenih masti koje smanjuju loš i povećavaju dobar kolesterol. Sjemenke budeve jačaju imunutet i reguliraju razinu inzulina.
Sjemenke sezama
Bogate su kalcijem, magnezijem i bakrom. Povećavaju razinu vitamina E u tijelu, poboljšavaju zdravlje srca i jačaju imunitet. Studije su pokazale da mogu smanjiti rizik od multiple skleroze.
Sjemenke suncokreta
Sadrže dobre masti, odnosno mononezasićene i polinezasićene masti. Bogate su vitaminom E, te su dobre za kosti jer su dobar izvor kalcija.
zenstvena.com