Bademi su puni vitamina i hranljivih materija, te imaju veliki broj zdravstvenih prednosti. Štite srce i vene, poboljšavaju pamćenje i snižavaju holesterol, piše Aura.
Preporučuje se da svaki dan pojedete nekoliko badema dnevno. Ali, njihovu hranjivost još ćete više osjetiti ako ih preko noći ostavite natopljene u vodi.
Tako ćete smanjiti količinu kiseline koja se nalazi u ljusci orašastih plodova, a koje mogu smanjiti apsorpciju hranjivih tvari iz badema u tijelu.
Iz mokrih badema organizam će još bolje upiti njihovu hranjivost, vitamine i minerale, stimulisati aktivnost enzima u tijelu i poboljšati probavu.
Namočeni bademi imaju više vitamina B i enzima poput lipaze od suhih badema i ukusniji su.
Također, blanširani bademi su dobar izvor kalija, vlakana, proteina i zdravih masnoća, uključujući monozasićene i polizasićene masne kiseline, dok s druge strane imaju malu količinu zasićenih masti.
U ovom orašastom voću se nalaze i kalcij i željezo, te moćni antioksidansi koji nas drže zdravijim.
Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, namočeni bademi poboljšavaju rad probave, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i kroničnih bolesti, poput srčanih smetnji i reumatoidnog artritisa.
Osim toga, efikasan je saveznik i kod mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osjećaj gladi, a time i unos kalorija i potiče gubitak kilograma.
Najbolji pristup je namakanje u dvije čaše vode tokom 24 sata.
Oko 250 grama badema stavite u posudu ili lonac i prelijte ih toplom vodom.
Nakon 12 sati iscijedite vodu i dodajte u bademe dvije kašike soli.
Zatim ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.
Nakon 24 sata namakanja lako ćete skinuti smeđu ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila.
Namočene bademe možete koristiti sedam dana, bez bojazni da će izgubiti svoje nutritivne vrijednosti.