Ona se kune u ove tri biljke: čičak, pirevinu i maslačak. Od ova tri korova može da se napravi piće ili čaj, a njihova kombinacija donosi tijelu apsolutno zdravlje.
Takođe je grupa kanadskih naučnika i onkologa otkrila specifičnu biljku koja je sposobna da ubije ćelije raka na veoma zdrav način i bez ikakvih loših neželjenih efekata.
Univerzitet Vindsor takođe je eksperimentisao na ovoj biljci i dokazao da maslačak zaista pomaže protiv raka i započet je jedan veoma veliki projekat kako bi se provjerili i dokazali efekti čaja maslačka protiv raka.
Prednosti ovog korena su prvo otkrili Pamela Ovadje i prema njenoj ocjeni:
– Jedan onkolog koji je radio sa nama, rekao nam je nevjerovatno poboljšanje pacijentovog stanja nakon svakodnevnog pijenja čaja od korjena maslačka. Odmah smo počeli da istražujemo ovaj čaj i vidimo kako drugi pacijenti reaguju na to, međutim bili smo prilično skeptični. Mislili smo da maslačak raste svuda, i ako uopšte ima nešto sjajno u njemu, ljudi bi to odavno davno pronašli – pamti ona.
– Otkada smo započeli ovaj projekat, uspjeli smo da izvadimo ekstrakt izvornog korjena i upotrijebimo ga za mnoge vrste ljudskog raka u laboratoriji. U laboratoriji smo posmatrali njegovu efikasnost u odnosu na ćelije leukemije, karcinoma debelog crijeva i raka pankreasa i hronične mielomonocitne leukemije. Otkrili smo da korjen maslačka ima izuzetno snažan efekat na njih bez štetnih zdravih ćelija. Štaviše, studije su potvrdile efikasnost kod transplantiranih humanih ćelija raka kod miševa – kaže Ovadje.
Ekstrakt korjena je korišten i testiran kod mnogih ljudi i sa mnogim vrstama karcinoma. Ovaj korjen takođe ima dobar efekat kod ćelija leukemije, raka debelog crijeva, raka pankreasa i drugih. Efekti korjena maslačka su veoma jaki i sve to bez štete na zdravim ćelijama.
Kako radi?
Ekstrakt korjena indukuje stanje apoptoze u ćelijama karcinoma što u osnovi znači da ćelije raka izvršavaju samoubistvo bez ikakvog oštećenja zdravih ćelija. Iako je istraživanje još uvijek u početnim fazama, pokazalo je puno potencijala i možda je osnova za budući tretman.
U vrijeme avgusta uputite se do grada, na područja daleko od puteva i uživajte u branju. Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod korjen zavučete nož i izvučete biljku s korjenom.
Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krompir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama. Maslačak sadrži više karotena od mrkve. Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, te pročišćavaju krv i želudac.
Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije tačno. Vrlo je ljekovito. Od cvijetova ove biljke dobiva se sirup. Taj sirup čisti i jača krv i probavu.
Priprema: Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 narandže. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procjedite i prebacite tečnost u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz mješanje, kuhajte sat i po. Trebali biste dobiti sirup. Zatim smanjite vatru i dobiveni sirup prelijte u tople staklenke. Zatvorite.
Sirup je odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na kašičicu.
Čaj od cvjetova
Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja
Korjen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja
Recept je sljedeći: pomješajte 30 grama suhog korjena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodate malo soli. Pustite tečnost da provri, prekrijte i kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, procjedite, te pijte po tri šoljice “čaja” dnevno.
Čaj od korjena maslačka: Korjen osušite, zatim narežite i sameljite. Na dan pijte pola kašičice uz čašu vode, piše “Espreso“.