Cimet kao jedan od najstarijih začina odličan je za pripremu poslastica, a pored toga što je ukusan i zdrav, on pomaže i u mršavljenju, piše “24sata“.
Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Takođe, cimet pomaže kod loše probave te utiče na smanjenje triglicerida i lošeg holesterola u krvi, pokazale su studije.
Tokom dijete sa cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji se dodaje kašika cimeta.
Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašiku cimeta, skuhanu u pola litre vode. Skuhani napitak držite poklopljen da odstoji pola sata, a pijte ga ujutro na prazan želudac.
Iako se najčešće koristi u pripremi poslastica, cimet je takođe ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Kombinujte ih s cimetom te poslužite uz pirinač.
Izrendanu mrkvu i narezani krastavac prelijte prelivom od limunovovog soka, cimeta, đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera.
Ova kombinacija, u koju možete dodati i vodom natopljeno grožđe i listiće badema, poslužit će kao ukusan i neobičan međuobrok.
Med i cimet pomažu mršavljenju
Možete smršati i uz kombinaciju meda i cimeta.
Pomiješajte kašiku meda sa pola kašike cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šoljici. Napitak sipajte i podijelite u dvije polovine od kojih prvu popijte ujutro – pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije odlaska na spavanje. Već sam dodatak napitka jelovniku podstiče mršavljenje, tvrde stručnjaci.
Primjer jelovnika:
- Doručak: ovsene pahuljice sa medom i cimetom
- Užina: integralni keks sa cimetom
- Ručak: tjestenina sa kravljim sirom, salata
- Užina: jogurt sa cimetom
- Večera: dinstana piletina sa povrćem i salatom
Par savjeta:
Cimet je odličan izvor magnezijuma, gvožđa, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovnim konzumiranjem tokom zimskih mjeseci povećat ćete otpornost organizma.
Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripa, kao i ako želite da skinete višak kilograma.
U slučaju prehlade napravite mješavinu – skuhajte pola litre vode te u nju dodajte cimet i nekoliko karanfila, pa krčkajte tri minuta. Dodajte limun i med pa popijte pola šoljice na svaka četiri sata.
Ovakva svakodnevna kombinacija uspješno reguliše nivo šećera, ubrzava metabolizam, stvara osjećaj sitosti i tako smanjuje kilograme. Djeluje povoljno na probavu – reguliše je i smanjuje nadutost, što su česti problemi tokom mršavljenja.
Odlična je kombinacija i tokom vježbanja jer osigurava ravnomjeran dotok energije na duži period, daje energiju te smanjuje bol i napetost u mišićima.