Prema američkom ministarstvu poljoprivrede, koje je sprovelo istraživanje, ljudi ne ispunjavaju potrebne uslove za pravilno pranje ruku, koje je postavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.
Osnovni uslov da bi vam ruke bile dovoljno čiste jeste da se najmanje 20 sekundi peru sapunom. Studija je sprovedena na 363 osobe u šest odvojenih prostorija u kojima je obavljeno testiranje. Otkriveno je da skoro svaki učesnik nije ispunio osnovni uslov pranja ruku. Osim toga, utvrđeno je da veliki broj učesnika nije ni obrisao ruke, a mnogi ih nisu dovoljno isušili.
Loše oprane i isušene ruke pokazale su se kao veoma efikasan način za širenje bakterija na predmete. Primjera radi, učesnici istraživanja koji nisu pravilno oprali ruke su u 50 posto slučajeva proširili bakterije na slanik ili mlin za biber tokom simuliranog pripremanja hamburgera. U 11 posto slučajeva bakterije su pronađene na drškama od frižidera, šporeta i drugim kuhinjskim predmetima.
“Ne možete da vidite, pomirišete ili osjetite bakterije. To ne znači da one nisu tu. Prostim pravilnim pranjem ruku, možete da zaštitite svoje porodicu i spriječite bakterije da zagade vašu hranu i ključne dijelove kuhinje“, ističe Karmen Rotenberg, zamjenica podsekretara američkog ministarstva poljoprivrede, pišu “Novosti“.