Nadutost (foto: cure.ba)
Osim što ga podstiče nedovoljno prožvakana hrana, pogoduju mu i namirnice poput određenih ugljenih hidrata i laktoze. Kako određeni začini i biljke umiruju crijeva i olakšati probavu, a mi vam predlažemo jedan recept koji će u vrijeme tvrdo kuvanih jaja ‘omekšati’ i moguću nadutost.
Začini poput anisa, đumbira, metvice i majčine dušice smanjuju nadutost
Najčešći uzrok nadutosti i pretjeranog nakupljanja plinova rezultat je kombinacije nedovoljnog žvakanja hrane, zbog čega su guta više zraka nego što je potrebno, vrste namirnica (mlijeko, određene vrste žitarica, kupus i sl.) i bakterija prisutnih u crijevima.
No, postoje biljke koje zbog podsticanja stvaranja enzima potrebnih za potpunije i efikasnije probavljanje hrane bakterijama koje stvaraju plinove ostavljaju manje ‘goriva’.
One su zovu karminativi i bogati su eteričnim uljima blagotvornog i umirujućeg djelovanja na probavu.
Tu spadaju začini poput anisa, đumbira, metvice i majčine dušice.
Kako bi se pojačalo njihovo umirujuće djelovanje mogu se kombinirati s kamilicom i maslačkom, a ubacite li ih u jogurt s aktivnim kulturama kojem ćete dodati komadiće ananasa bogatog enzimima napravit ćete napitak kojim ćete smiriti probavu i osvježiti dan.
Recept za napitak za olakšavanje probave:
1 šoljica ohlađenog čaja od kamilice ili maslačka
1 šoljica jagoda
1 šoljica komadića ananasa
1 jogurt s probiotičkim bakterijama
1 kašičica meda
1 šoljica kockica leda
Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne postignete jednoličnu smjesu.
zadovoljna.hr