Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna.
Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.
U nastavku pogledajte koje su još dobrobiti kiselih krastavaca:
1. Snažan su antioksidans – štite tijelo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.
2. Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.
3. Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.
4. Sprječavaju nastanak čira na želucu – čir je unutarašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprječavaju nastajanje čireva.
5. Pomažu kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa, prenosi “Novi“.