limun (foto:cure.ba)
PODMLAĐUJE I TOPI KILOGRAME
Bezbroj je bolesti kod kojih se preporučuje uzimanje limuna jer sadrži ugljene hidrate, vlaknaste materije, masnoće i proteine. Obilje vitamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9 blagotvorno djeluje na nervni sistem, a vitamin C povećava odbrambenu moć organizma i poboljšava resorpciju gvožđa. Zahvaljujući visokom procentu selena, magnezijuma, cinka, fosfora i kalijuma, ova zlatnožuta voćka usporava starenje. Nezaobilazan je sastojak mnogih dijeta jer sok od jednog limuna pomiješan sa 2 dl mlake vode znatno smanjenje apetit. Ako u mlaku limunadu dodate malo cimeta i livadskog meda, ubrazaćete varenje.
LIMONOIDI SU NEPRIJATELjI RAKA
Limun sadrži limonoide, jedinstvene fitonutrijente koji imaju značajna antioksidativna i antibiotička svojstva. Naučnici su utvrdili da naše tijelo apsorbuje limonoide podjednako dobro kao i vitamin C. Limonoidi se lako oslobađaju pri varenju, a u krvnoj plazmi ostaju do 24 sata, mnogo duže od fenola iz zelenog čaja i čokolade koji su takođe dragocjeni u prevenciji raka.
100 g svježeg limuna
Energetska vrijednost
29 kcal
Od toga 9,3% ugljenih hidrata, 1,1% proteina i 0,3% masti
Minerali
kalcijum 26 mg
gvožđe 0,6 mg
magnezijum 8 mg
fosfor 16 mg
cink 0,06 mg
bakar 0,04 mg
mangan 0,03 mg
Vitamini
C 53 mg
tiamin 0,04 mg
riboflavin 0,02 mg
pantotenska kiselina 0,2 mg
vitamin B6 0,08 mg
71 %
Toliki procenat dnevnih potreba organizma odrasle osobe za vitaminom C zadovoljava limun težak 100 grama. Ista voćka obezbjeđuje sedam odsto dnevnih potreba za kalijumom, jedan odsto potreba za kalcijumom i devet odsto potreba organizma za magnezijumom.
40 %
Istraživanja su pokazala da miris limuna za toliko poboljšava koncentraciju i motivaciju, a ujedno smanjuje agresivnost.
20 kapi
Ako na svaki sat uzmete 20 kapi mješavine koju ste napravili od soka od tri limuna i dvije kašike sirćeta, očistićete organizam za nedjelju dana.
1 dolar
U XIX vijeku, tokom „zlatne groznice“, limun je postao cijenjeno voće jer je štitio od skorbuta. Cijena mu je bila toliko visoka da su ljudi bili spremni da plate jedan dolar za jedan limun.
36 %
Više od trećine ploda otpada na koru od koje se, osim kandiranog voća, proizvode esencijalna ulja i pektin.
800 plodova godišnje daje jedno odraslo drvo u povoljnim klimatskim uslovima. Postojbina mu je Kina, a gaji se već dva i po milenijuma. Danas su najveći proizvođači limuna Argentina, Amerika, Italija, Izrael, Grčka i Španija.
7 dana
Toliko dugo možete držati limun na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu. U frižideru će potrajati od dvije do tri nedjelje, a oceđeni sok u frižideru do pet dana.
Blic.rs