povrće (foto:cure.va)
Poljoprivredni pesticidi se ne mogu oprati koristeći samo vodu, inače ih poljoprivrednici ne bi ni koristili. Srećom, samo dodavanjem deterdženta vodi i takvim pranjem, voća ili povrća, u vremenskom trajanju od nekoliko minuta, može se otkloniti većina ostataka hemikalija.
Mnogi ljudi koriste mješavinu sirćeta i vode, gdje se stavlja tri puta više vode nego sirćeta. Ovo je sjajno rješenje za otklanjanje bakterija, a može da otkloni i vosak. Istraživanja su pokazala da ova smješa može da ukloni čak 98 procenata bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 85 odsto.
Najbrži način da ovo uradite je da kod kuće držite flašu sirćeta, poprskate problematično voće ili povrće i isperite pod slavinom.
Ukoliko imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u pomenutoj mješavini, a zatim isperite.
Koristite komercijalni čistač za voće
Postoje mnogi komercijalni čistači dostupni na tržištu, a neki su čak i 100 odsto prirodni – sadrže neku formu limunske kiseline. Ukoliko izbjegavate proizvode koji se baziraju na azotu i koristite samo one čiji su sastojci prirodnog porijekla, trebalo bi da ste bezbjedni, i da nema zaostalog mirisa ili ukusa.
Ukoliko ste u mogućnosti mješavine stavite u flašu sa nastavkom za prskanje. Poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i jedite.
Neke od mogućih mješavina su:
1 kašika limunovog soka, 2 kašike soda –bikarbone, 1 šolja (250ml) vode.
1 kašika limunovog soka, 2 kašike bijelog sirćeta (destilovano je najbolje rješenje), 1 šolja (250ml) vode.
Za proizvode koji su naročito prekriveni voskom, možete isprobati sljedeću mješavinu:
1 šolja (250ml) vode, pola šolje sirćeta (125ml), 1 kašika soda-bikarbona i malo ekstrakta sjemena grejpfruta. U ovoj mješavini ostavite proizvod oko sat vremena.
Oljuštite voće ili povrće
Ovo je često najbolji način da se smanji količina pesticida, naročito kad su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene. Prije nego što oljuštite, dobro isperite vodom da se hemikalije ne bi prenosile dalje.
Otarasite se spoljnih slojeva
Ukoliko možete, jedite samo unutrašnje slojeve, jer spoljašnji zbog prskanja sadrže najveću
Autor: Sarah Tomley
potrosac.info