Cimet se stoljećima koristiti u kineskoj i ajurvedskoj medicini, Egiptu i Rimu. U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet se koristi već više od 5000 godina za liječenje prehlada, problema probava i mučnine te bolne menstruacije. Cimet se također može koristiti za poticanje cirkulacije kod onih koji imaju kronično hladne noge, a topao gornji dio tijela, stanje poznato u kineskoj medicini kao Kwai.
Egipćani su ga koristili za balzamiranje mumija i konzerviranje mesa. Stari Rimljani su ga koristili protiv kašlja i prehlade, a također su ga palili kako bi pročistili zrak. Također su ga koristili kao ponudu u svetištima. Plinije Stariji u prvom stoljeću pisao je da je cimet bio 15 puta vredniji od srebra. U indijskoj ajurvedskoj medicini, cimet se koristi za liječenje dijabetesa, probavnih smetnji i tretiranje onih s kapha poremećajem. Cimet je sastojak koji se stavlja u čaj i kao takav pomaže probavu voća i mliječnih proizvoda.
Trudnice bi trebale izbjegavati korištenje cimeta jer on može uzrokovati razrjeđivanje krvi što nije dobro tijekom trudnoće. Tako je preporučeno savjetovati se s liječnikom ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili za dijabetes, a želite dodati cimet svojoj prehrani.