Čaj od kombuhe je koristan za zdravlje jer olakšava detoskikaciju, smanjuje bol kod artritisa, snižava holesterol, reguliše pražnjenje crijeva i različite probavne tegobe.
Napitak se pravo od istoimene gljive. Zbog ljekovitog dejstva na organizam, metabolozam i vitalnost zovu ga i tečno zlato. Kombuha je osvežavajući fermentisani napitak. Dobija se fermentacijom zaslađenog čaja sa bakterijama sirćetne kiseline.
Kombuha je veoma poznata u svijetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Sastoji se od dvije vrste organizama: gljive (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, “pegla” bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.
Ne smiju da ga piju djeca, trudnice i doilje, a zdrave odrasle osobe mogu da ga konzumiraju u manjim količinama.