prokule (foto:cure.ba)
Muškarac iz Ayrshirea u Škotskoj morao je biti hospitalizovan nakon što je pojeo previše prokulica prošloga Božića, objavljeno je u jednom medicinskom časopisu, prenosi BBC.
Tradicionalno božićno povrće sadrži puno vitamina K koji pojačava zgrušavanje krvi. Međutim, to suzbija učinak antikoagulansa koje je muškarac uzimao jer je imao mehaničko srce.
Liječnici u bolnici Golden Jubilee u Clydebanku na kraju su shvatili da je za njegovo stanje krivo previše prokulica. Slučaj je objavljen u prazničnom izdanju časopisa Medical Journal of Australia, koji navodi se da se nakon dijagnoze čovjeku stanje stabilizovalo.
Kako prenosi Rtl, kardiolog dr. Roy Gardner je izjavio: “Pacijentima koji uzimaju antikoagulanse općenito se savjetuje da ne jedu previše lisnatog zelenog povrća, punog vitamina K, koji je kontraindiciran za djelovanje tih životno važnih lijekova”.
Jill Young, izvršni direktor bolnice Golden Jubilee je dodao: “Mislimo da je to vjerovatno prvi ikada zabilježeni praznični prijem u bolnicu zbog konzumiranja prokulice, no bili smo oduševljeni što smo mogli stabilizovati njegovu razinu zgrušavanja krvi”.
cure.ba