Kurkuma sadrži kurkumin, identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih djelatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva.
Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume, piše “B92“…
Postignuto je revolucionarno otkriće u tretmanu multiplog mijeloma, agresivnog oblika raka koji se formira u ćelijama plazme u koštanoj srži.
Istraživači s Univerziteta Virginia Commonwealth (VCU) nedavno su otkrili da kombinovanjem kurkume s molekulama iz talidomida, lijeka protiv mučnine, aktivna tvar iz kurkume poznata kao kurkumin dobija sposobnost ciljanog ubijanja ćelija multiplog mijeloma na prirodan način.
Pojedine molekule sadržane u talidomidu su korisne u jačanju učinka kurkume, bez izazivanja bilo kakve štete kod pacijenata.
Korištenjem ovog procesa, koji u osnovi ukršta molekule iz ove dvije supstance da bi stvorio jedinstveni glavni spoj, istraživači su uspjeli razviti tip superkurkume, koja je izuzetno potentna protiv raka.
Jedna od najznačajnijih osobina kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to zbog njenih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava. Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika. Takođe je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske terapije, za smanjivanje rizika od raka dojke. Druga istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog crijeva i prostate te spriječava leukemiju kod djece.
Doziranje
Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od tri do deset grama, s vremenom se još malo može povećati. Dakle, otprilike jedna kašičica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebalo bi to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta sedmično.
Starije osobe i djeca mlađa od šest godina trebalo bi da smanje dozu na pola (1/2 čajne kašičice) jednom sedmično prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu.
Kurkuma se koristi za:
- jačanje probave
- obnavljanje crijevne flore
- smanjenje nadutosti
- čišćenje jetre i žučnog mjehura
- normalizaciju menstruacije
- smanjenje upala kod artritisa
- čišćenje krvi
- stimulisanje rada metabolizma
- kožne probleme
- tegobe disajnih puteva
- protiv gljivica i bakterija
- protiv crijevnih parazita
- jača imunitet
- antikancerogen
- pomaže u održavanju nivoa holesterola
- kontrolu tjelesne težine
- visoki krvni pritisak
- memoriju i mozak
- neurološke poremećaje
- smanjivanje triglicerida
Historijat
Kurkuma svoje porijeklo vuče iz Azije, dok se u Indoneziji i Indiji koristi hiljadam godina. Zbog svog izuzetnog ljekovitog djelovanja Indijci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu, odakle i dolazi naziv kurkuma čudo prirode. U svojim zapisima navode da posjeduje energiju božanske majke Mahalakšmi te ih tako štiti od zla i donosi im sreću i uspjeh. Marko Polo u svom dnevniku opisuje da je to nevjerovatan korijen koji ima sve osobine pravog šafrana, a u stvari nije šafran. Svoj uspjeh doživljava i u ajurvedskoj medicini, a u Evropu se polako uvlači u 20. vijeku. U historiji se tradicionalno koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa i astme.
Pasta od kurkume
Sastojci:
- 1/4 šoljice praha kurkume
- 1/2 kašičice mljevenog bibera
- 1/2 šoljice filtrirane vode
Sjedinite sve sastojke u maloj posudi za kuhanje i dobropromiješajte. Uključite vatru na srednju jačinu i miješajte neprestano dok smjesa ne postane gusta pasta. Pustite da se smjesa ohladi, a zatim je držite u maloj staklenci u frižideru.
“Zlatno mlijeko” je predivan, ukusan i nevjerovatno zdravnapitak, pogotovo pogodan za konzumiranje u večernjim satima, a dobrobiti su izvanredne.
Sastojci:
- 1 šoljica mlijeka
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 1/4 kašičice ili više paste od kurkume
- Med
Kombinujte sve sastojke osim meda u loncu za kuhanje. Uključite vatru na srednju jačinu. Dok grijete obavezno neprestano miješajte i ne dopustite da prokuha. Dodajte meda po želji.
Krompir s kurkumom
Sastojci:
- 2,5 kg krompira
- so
- biber
- 1,5 kašičica kurkume
- malo sušenog čilija
- 45 kašičica maslinovog ulja
Kuhajte krompir u slanoj vodi cca. osam minuta. Zatim ga osušite i stavite u posudu za pečenje te začinite začinima i uljem. Pecite na 200°C 4045 minuta dok ne pozlati i postane hrskav.
Nutritivni sastav na 100 g
- 354 kcal/1.481 kJ energetska vrijednost
- 65% ugljikohidrata
- 8% bjelančevina
- 10% masti
- 21 g vlakana
- 183 mg kalcijuma
- 41,5 mg željeza
- 26 mg vitamina C
Kurkuma nema toksično djelovanje
Važno:
Kombinujte kurkumu i crni biber kako biste povećali učinak. Kada se ovo uzme zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2.000%!!!