Osobe koje izbjegavaju gluten u svojoj prehrani izložene su većem riziku od dijabetesa tipa 2, otkrilo je novo istraživanje koje su proveli naučnici s Harvarda.
“Htjeli smo otkriti kakav uticaj ima unos glutena na zdravlje ljudi koji nemaju zdravstvenih razloga za izbjegavanje glutena”, objasnio je dr. Geng Zong, piše “Jutarnji“…
“Hrana bez glutena često ima manje probavnih vlakana i drugih mikronutrijenata, zbog čega je manje hranjiva, a često košta više”, dodao je.
Istraživanje je analizovalo 30 godina zdravstvenih podataka od ukupno 200.000 učesnika i nije pronašlo nikakve negativne posljedice glutena po zdravlje, ali je otkrilo kako ljudi koji su znatno smanjili unos glutena ili uopšte ne jedu hranu s glutenom imaju čak 13% veću šansu da obole od dijabetesa tipa 2.
Prehrana bez glutena u proteklih je nekoliko godina postala izuzetno popularna, kao jedna od pomodnih “zdravih” dijeta. Proizvodi bez glutena mogu se pronaći u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane, a na internetu su dostupni brojni recepti za bezglutenske obroke.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim srodnim žitaricama, a pekarskim proizvodima daje karakterističnu elastičnost.
Jedan posto ukupnog stanovništa zbog celijaklije prisiljeno je da izbjegava gluten
Oko jedan posto ukupnog stanovništva prisiljeno je da izbjegava gluten zbog celijaklije – rijetke bolesti usljed koje pacijentov imuni sistem reaguje na gluten i napada tanko crijevo.
“Ljudi koji ne boluju od celijaklije mogli bi razmisliti o povećavanju unosa glutena kako bi izbjegli hronične bolesti, a posebno dijabetes”, rekao je Zong.