Magazin

Aromatični čuvar jetre i srca

Napisao H. H.

Iako ga često miješaju sa korijenom peršuna, paštrnak je sasvim drugačije povrće i ima brojna blagotvorna svojstva.

Riječ je o dvogodišnjoj biljci bogatoj eteričnim uljima, mineralima, vlaknima i vitaminima kao što su B, C i E.

Paštrnak je jedan od najpoznatijih biljnih izvora kalijuma i štiti zdravlje srca, pluća, jetre i bubrega, piše “Večernji“.

Paštrnak je dobar diuretik i ubrzava izbacivanje vode iz organizma.

Blagotvorno djeluje i na krvni pritisak, krvne sudove, grčeve u stomaku, povišenu tjelesnu temperaturu i probavne tegobe.

Možete ga koristiti cijelog – od korijena do listova. Najčešće se koristi korijen, koji se dodaje supama i varivima na isti način kao šargarepa, a listove možete koristiti baš kao i listove peršuna.

Čuvajte ga u frižideru u plastičnoj kesici iz koje ste prethodno istisnuli vazduh.

Komentari

komentara