Ona se naširoko koristi zbog svojih ljekovitih svojstava u obje, kineskoj i ayurvedskoj medicini za liječenje mnogih različitih zdravstvenih problema, od bolova do raka.
Ono što čini ovaj začin tako posebnim su njegova anti-aging, anti-upalna i antioksidativna svojstva.
Aktivni spoj u kurkumi se zove kurkumin i on je temeljito proučavan tijekom proteklih godina. On je vrlo koristan zbog svojih antiseptičkih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava.
Osim kurkumina, kurkuma sadrži i druge hranjive tvari kao što su vitamini, minerali, kalcij i vlakna. Najbolji dio u čitavoj priči je da je kurkuma netoksična i ne izaziva nikakve nuspojave. Stoga, ona je potpuno sigurna za uporabu.
Zdravstvene prednosti kurkume
1. Poboljšava raspoloženje
2. Kontrolira dijabetes
3. Detoksikacija jetre
4. Poboljšava probavu
5. Sprječava Alzheimerovu bolest
6. Održava srce zdravim
7. Liječi rane
8. Sprječava artritis i djeluje kao prirodni ubojica bolova
9. Sprječava rak
10. Čini kožu zdravijom i ljepšom
Kurkuma je dobar u prevenciji pigmentaciju kože i toniranju kože. Redovita uporaba kurkume na vašoj koži utječe na njezin sjaj.
RECEPTI
Sve što trebate učiniti je pomiješati prstohvat praha kurkume s pastom izrađenom od pola žličice soka od limuna, žličice soka od rajčice, te prstohvat brašna.
Nanesite smjesu na tamne krugove oko očiju i pustite da odstoji 10 minuta. Ova smjesa je jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje podočnjaka, i ima sposobnost ih ukloniti u bilo kojem trenutku.
Druga mogućnost je da koristite smjesu izrađenu od kurkume u prahu i soka od ananasa.Neka smjesa odstoji oko očiju tijekom 10 minuta, a rezultat će biti svijetla koža.
Jeste li čuli “Zlatno mlijeko”? Ovaj drevni jogijski lijek je naširoko korisšten za liječenje različitih zdravstvenih problema, uključujući i parazite, infekcije bubrega, gube, infekcije mjehura, virusnih infekcija, proljeva, groznica, prehlada, bolova u mišićima, bronhitisa, glavobolje i artritis.
RECEPT ZA “ZLATNO MLIJEKO”
Sastojci:
1 čaša mlijeka
½ žličice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
1 žličica sirovog meda
½ žličice mljevene kurkume
¼ žličice svježe mljevenom crnog papra
Upute:
Prvo, zagrijte mlijeko i dodajte cimet. Zatim dodati kokosovo ulje, med, kurkumu, i papar.
Miješajte stalno dok se smjesa ne zagrije do vrenja. Pobrinite se da ne dođe do vrenja.
Procijedite i zlatno mlijeko je spremno!
Napomena: Preporuča se da se promiješa prije nego se popije, jer nisu svi od sastojaka topljivi.
cure.ba