sladoled (foto:cure.ba)
Metoda Davida Lebovitza
Potrebno vam je: zdjela, pjenjača i zamrzivač. Tajna ove metode je u stvaranju sladoledne baze, dakle od čega god i sa čim najviše volite sladoled, stavljanje iste u zamrzivač na 20 minuta pa ponovno umućivanje. Poanta je da pjenjačom i neumornim umućivanjem razbijete ledene čestice nastale u 20 minuta. Postupak ponavljate svakih 20 minuta dok ne dobijete željenu teksturu. Računajte da vam treba barem 2-3 sata. I snažne ruke.
Metoda Kenjija Alta
Potrebno vam je: pjenjača (ili samostojeći mikser koji bi vam u ovom slučaju mogao jako olakšati život), višenamjenski blender i posudica za led. Kroz mnogo pokušaja i pogrešaka, Kenji Alt je usavršio ovaj način spravljanja sladoleda idealne teksture i volumena. Vrlo jednostavno, pripremite bazu, kremu od slatkog vrhnja i žumanaca i umutite je do fine prozračnosti. Spojite to dvoje i smrznete u posudici za led. Zatim istresete u blender i ponavljate proces dok ne dođete do željene teksture sladoleda.
Metoda kuhinjske vrećice
Potrebno vam je: led, sol, manja vrećica s patent zatvaračem (ziplock) veličine oko 500 ml, veća vrećica sa patent zatvaračem od oko 3.5 l. Ovo je zapravo jako stara metoda spravljanja domaćeg sladoleda. Ohlađenu smjesu za željeni sladoled stavite u manju vrećicu. Veću vrećicu napunite manjom vrećicom, ledom i solju. Možete sve skupa staviti u neku veću običnu vrećicu da vam olakša daljnji proces. Energično tresite vrećice. Nakon 5-8 minuta biste trebali primijetiti razliku. Tresite do željene teksture.
cure.ba