Klepe ( Foto: cure.ba )
Sastojci
500 g Brašna
2 Jaja
500 g Mljevenog mesa
1 glavica Crvenog luka
2-3 režnja Bijelog luka
1 šolja Kiselog mlijeka ili pavlake
Malo soli i bibera
Masnoća
1 kašičica Aleva paprika
Recept
1. Zakuhajte tvrđe tijesto od brašna, jaja, mlake vode i soli. Razvijte deblju jufku i isijecite je na kvadratiće.
2. Od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera pripremite fil za klepe. Na svaki kvadratić tijesta stavite fil, pa ga presavijte tako da dobijete trouglasti oblik.
3. U dublju posudu stavite vodu da prokuha, pa je posolite i u nju lagano stavljajte klepe. Kuhajte dok klepe ne isplivaju (10-ak minuta). Kada su kuhane, vadite ih iz vode i redajte u vatrostalnu posudu.
4. Zagrijte pećnicu na srednju temperaturu pa u nju stavite klepe da se zapeku. U međuvremenu usitnite bijeli luk te ga pomiješajte sa kiselim mlijekom.
5. U tavi zagrijte masnoću dok ne počne da cvrči, pa i nju dodajte u smjesu sa kiselim mlijekom. Ovom smjesom od jogurta prelijte gotove klepe i poslužite.
Prilikom serviranja ukrasite pavlakom.
cure.ba