Biskvitna rolada s voćem
Namirnice:
4 bjelanjka
4 žlice hladne vode
20 dag šećera
malo soli
1 vrećica vanilin šećera
8 dag gustina
8 dag brašna
1 ravna kašika praška za pecivo
Nadjev:
2,5 dl slatkog vrhnja
1 žlica šećera
1 vrećica vanilin šećera
35 dag malina
Priprema i zamrzavanje:
U visokoj posudi istucite vodu i bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodajte šećer, sol i vanilin šećer. Zatim polagano (najmanja brzina na mikseru) umiješajte u snijeg žumanjke a na kraju mješavinu brašna, gustina i praška za pecivo. Tepsiju (otprilike 35x35cm) obložite namašćenim pergament papirom. Biskvitnu smjesu ravnomjerno rasporedite i pecite na 200-225 C = 473-498 K oko 12-15 minuta. Zatim odmah istresite na kuhinjsku krpu koju ste posuli šećerom. Papir odstranite, rubove biskvita malo spljoštite i pomoću kuhinjske krpe savijte roladu. Ostavite da se hladi.
Nadjev:
Slatko vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom istucite u čvrsti šlag pa ga ravnomjerno namažite na ohlađenu i odmotanu roladu. Pospite nezašećernim dobro ocijeđenim voćem i ponovno savijte. Roladu zamotajte u foliju i zamrznite.
Ako želite roladu zamrznuti razrezanu na ploške, onda čitavu roladu kratko zamrznite, zatim izrežite na ploške, između stavite listiće od folije ili pergament papira, sve zajedno zapakirajte u vrećicu i zamrznite.
Odmrzavanje i dogotovljavanje:
Na sobnoj temperaturi 3-4 sata, ako je rolada čitava. Režite je dok je još malo zamrznuta. Ako su zamrznute ploške, odvojite ih jednu od druge i za 1 sat će se odmrznuti.
Napomena:
Na isti način možete pripremiti roladu s kremom ili marmeladom.
cure.ba