Kuća i hrana

Savršeno za vrele dane – Supa od mrkve i đumbira

Napisao admin

Jedna sasvim zdrava i drugačija supa. Predlažem đumbir koji je malo zastupljen u našoj ishrani a koji je ujedno i začin i lek. Ako niste znali, đumbir je antioksidans, ima antibakterijsko dejstvo, antipiretičko, sedativno i antigljivično dejstvo, a smatra se da je i afrodizijak.


supa (foto:cure.ba)

Potrebno je:

10 manjih mrkvi

1 glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

parče svežeg korena đimbira – 3-4cm

1 sveža očišćena pomorandža

1 veza raštana (ili blitve, spanaća, zelja)

2 kašike maslinovog ulja

oko 1,5 l vode

so i biber

Propržiti na ulju sitno iseckan crni luk pa dodati beli luk i rendani đumbir i pržiti 2-3 minuta a zatim dodati rendanu šargarepu, naliti ključalom vodom i kuvati 5 do7 minuta. Zatim lagano supu, deo po deo, izmiksirati u blenderu ali paziti jer je vruća, da se ne opečete od vodene pare ili da ne iskoči poklopac. Takođe prilikom miksiranja u jedan deo dodati celu iseckanu pomorandžu da se i ona samelje, sve pomešati i dobićete jedna prilično gustu smešu. Posoliti i pobiberiti po ukusu i ponovo zagrejati do ključanja pa dodati iseckan raštan (ili zelene listove po izboru), promešati i isključiti.

Supa se, kao što vidite, kratko kuva pa su u njoj sačuvani svi vitamini.

Osvežavajuća je i sigurna sam da će vam se svideti.

Prijatno!

cure.ba

Komentari

komentara