supa (foto:cure.ba)
Potrebno je:
10 manjih mrkvi
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
parče svežeg korena đimbira – 3-4cm
1 sveža očišćena pomorandža
1 veza raštana (ili blitve, spanaća, zelja)
2 kašike maslinovog ulja
oko 1,5 l vode
so i biber
Propržiti na ulju sitno iseckan crni luk pa dodati beli luk i rendani đumbir i pržiti 2-3 minuta a zatim dodati rendanu šargarepu, naliti ključalom vodom i kuvati 5 do7 minuta. Zatim lagano supu, deo po deo, izmiksirati u blenderu ali paziti jer je vruća, da se ne opečete od vodene pare ili da ne iskoči poklopac. Takođe prilikom miksiranja u jedan deo dodati celu iseckanu pomorandžu da se i ona samelje, sve pomešati i dobićete jedna prilično gustu smešu. Posoliti i pobiberiti po ukusu i ponovo zagrejati do ključanja pa dodati iseckan raštan (ili zelene listove po izboru), promešati i isključiti.
Supa se, kao što vidite, kratko kuva pa su u njoj sačuvani svi vitamini.
Osvežavajuća je i sigurna sam da će vam se svideti.
Prijatno!
cure.ba