Foto:arhiva
Sastojci:
Kora
– 6 jaja
– 100 g šećera
– 3 kašike vode
– 50 g brašna
– 15 g kakaoa
– 1 prašak za pecivo
Fil
– 4 dl mlijeka
– 4 kašike brašna
– 100 g šećera
– 100 g čokolade
– 200 g putera
Dekoracija
– 4 banane
– 5 dl slatke pavlake
Priprema:
Kora
1. Pjenasto umutite jaja, postepeno dodajući šećer.
2. Dodajte mlaku vodu, kakao i brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa sve dobro sjedinite.
3. Dobijenu smjesu sipajte u odgovarajuću tepsiju obloženu pek-papirom i pecite na 180°C 30 minuta.
Fil
1. Brašno i šećer izmutite u 1,5 dl hladnog mlijeka, a preostalo mlijeko ostavite da provri.
2. Posebno izlomite čokoladu na kocke, pa dodajte u ključalo mlijeko i miješajte dok se ne otopi.
3. Zatim sipajte umućenu smjesu od mlijeka, brašna i šećera i miješajte dok se ne zgusne.
4. Ostavite da se ohladi, a zatim sjedinite s umućenim puterom.
Finalni postupak
1. Na ohlađenu koru sipajte čokoladni fil pa odozgo poredajte kolutove banana.
2. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i premažite preko voća. Ostavite da se ohladi i stegne, pa isjecite na kocke.
ljepotaizdravlje.ba