(Foto: arhiva)
Priprema
Za fil:
sipajte četvrtinu šolje vode u plitak sud, ubacite želatin i sačekajte 10 minuta.
U činiji pomiješajte jaja, žumanca, polovinu šećera. Potom u dubljem tiganju, pomiješajte slatku pavlaku, vanilu, preostali šećer i prstohvat soli. Kuhajte na srednjoj vatri između 5 i 7 minuta, sve dok se masa ne zgusne.
Postepeno dodajte trećinu tople mase u masu od jaja. Potom vratite dobijenu masu nazad u tiganj i kuhajte između 8 i 10 minuta, miješajte drvenom varjačom – sklonite sa vatre i dodajte želatin, pire od banane i limunov sok. Prespite u staklene činijice. Rashladite najmanje 3 sata prije serviranja.
Kako biste napravili parfe mikserom umutite slatku pavlaku, šećer i burbon. U drugoj činiji pomiješajte komadiće banane, burbon i limunov sok. Potom u teglu stavite red fila, pa kolačiće, potom komadiće banane i ponovite postupak dok ne napunite tegle. Ostatak kolačiča i banana iskoristite za dekoraciju, piše “CDM“.
haber.ba