Ilustracija (Foto: arhiva)
Grašak dolazi iz porodice mahunarki, u njemu su uživali još stari Rimljani, Egipćani i Grci, a danas se koristi u cijelom svijetu. Jako je hranjiv i bogat vlaknima, a samo jedna šalica kuhanog graška (160 g) osigurava 134 kalorije i samo 0,4 grama masti. Iznimno je bogat proteinima, u jednoj šalici graška nalazi se 8,6 grama što zadovoljava 17 posto preporučenog dnevnog unosa za proteinima i 8,8 g vlakana što zadovoljava čak 35 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana. Osim toga, ova pristupačna i povoljna namirnica sjajan je izvor brojnih minerala i vitamina, u prvom redu A, C, B1, K te folata i mangana.
Zašto biste od smrznutog graška radili samo variva? Odmrznite ih, kratko prokuhajte i ohlađene ubacite u mikser s omiljenim začinima i dobit ćete ukusan i zdrav zeleni namaz. Kombinirajte namirnice i začine i uživajte u finim okusima.
U uzavrelu vodu staviti grašak i kuhati dvije-tri minute, a zatim ga potopite u hladnu vodu kako bi zadržao zelenu boju te da biste spriječili daljnje kuhanje. Kad se grašak ohladi, pripremajte ga na sljedeće načine:
Namaz s pršutom i ljutikom
Zagrijte pećnicu na 180°C te na lim koji ste obložili papirom za pečenje stavite kriške pršuta i pecite dok ne postanu hrskave (10-15) minuta. Kad se ohlade, razlomite ih na komadiće.
U mikser stavite jednu šalicu graška, četvrtinu šalice zrelog avokada, jednu veliku žlicu maslinova ulja i četvrtinu čajne žlice soli i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Desetak manjih kriška tostiranog kruha premažite namazom i ukrasite komadićima hrskavog pršuta i komadima pržene ljutike.
Zeleni humus
U mikser izmiksajte jednu šalicu graška i četvrtinu šalice bijelog graha, istisnite jedan češanj češnjaka, dodajte dvije čajne žlice limunova soka, dvije žlice tahinija (namaza od sezama), pola čajne žlice mljevenog kumina i pola žličice soli te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Na desetak manjih kriški tostiranog kruha namažite namaz i ukrasite ga zrnima graška te pokapajte s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i posipajte svježe mljevenim paprom.
Zeleni namaz s mentom i ricottom
U blenderu izmiješajte jednu šalicu graška, dvije čajne žlice svježe mente, dvije velike žlice maslinova ulja, jednu žlicu nasjeckanih pinjola i pola čajne žličice limunova soka te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu koju zasolite prema potrebi.
Tostirane komade kruha premažite s jednom velikom žlicom svježe ricotte (oko desetak manjih kriška kruha). Na svaku stavite dvije žličice izmiksanog graška te ukrasite svježim nasjeckanim listićima mente i naribanom koricom limuna te pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i pospite cvijetom soli.
cafe.ba