Kuća i hrana

Bogat desert – Kraljica torta!

Napisao admin

Lešnik je najbolje grickati u svežem stanju. Veoma je zastupljen u kulinarstvu a neke poslastice su nezamislive bez pečenog seckanog ili mlevenog lešnika. Sastojak mnogih torti, filova, sladoleda i kolača. Lešnici daju poseban kvalitet mlečnim čokoladama i kremovima.


Kraljica torta (Foto: Kuhinjica.rs)

Sastojci
Kora

8 belanaca

8 kašika šećera

250 g mlevenih lešnika

30 g seckanih lešnika

1 kašika brašna
Fil

8 žumanaca

2 jaja

300 g šećera

100 g bele čokolade

250 g margarina

100 g seckanih suvih smokava

50 g seckanih suvih kajsija
Glazura

150 g bele čokolade

100 ml slatke pavlake
Priprema

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i posuti seckanim lešnicima. Penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne. Dodati mlevene lešnike, promešati i ravnomerno rasporediti po tepsiji. Ispeći dve kore u renri zagrejanoj na 180*C, oko 25 minuta. Umutiti jaja, žumanca i šećer, sve dok se masa ne udvostruči i ne pobeli. Staviti u šerpu, zagrejati na tihoj vatri, dodati 100 g bele čokolade i kuvati dok se ne rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Penasto umutiti margarin, dodati ohlađen krem u dobro umutiti. Dodati iseckano suvo voće, lagano promešati i sjediniti. Jednu koru prevrnuti na tacnu tako da lešnici budu gore, premazati filom i preklopiti drugom prevrnutom korom. Rastopiti belu čokoladu sa malo ulja i glazurom pemazati tortu. Dekorisati umućenom pavlakom.

kuhinjica.rs

Komentari

komentara