Kraljica torta (Foto: Kuhinjica.rs)
Sastojci
Kora
8 belanaca
8 kašika šećera
250 g mlevenih lešnika
30 g seckanih lešnika
1 kašika brašna
Fil
8 žumanaca
2 jaja
300 g šećera
100 g bele čokolade
250 g margarina
100 g seckanih suvih smokava
50 g seckanih suvih kajsija
Glazura
150 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake
Priprema
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i posuti seckanim lešnicima. Penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne. Dodati mlevene lešnike, promešati i ravnomerno rasporediti po tepsiji. Ispeći dve kore u renri zagrejanoj na 180*C, oko 25 minuta. Umutiti jaja, žumanca i šećer, sve dok se masa ne udvostruči i ne pobeli. Staviti u šerpu, zagrejati na tihoj vatri, dodati 100 g bele čokolade i kuvati dok se ne rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Penasto umutiti margarin, dodati ohlađen krem u dobro umutiti. Dodati iseckano suvo voće, lagano promešati i sjediniti. Jednu koru prevrnuti na tacnu tako da lešnici budu gore, premazati filom i preklopiti drugom prevrnutom korom. Rastopiti belu čokoladu sa malo ulja i glazurom pemazati tortu. Dekorisati umućenom pavlakom.
kuhinjica.rs