Kiflice sa pavlakom (Foto: Domacica.net)
Sastojci:
500 gr brašna
1 dcl ulja
1,5 dcl toplog mlijeka u kojem je nadošao svjež kvasac
1 kašičica sol,
1 jaje
voda po potrebi, radi lakšeg razvijanja
Način pripreme
Kad je tijesto naraslo, premesimo ga, istresemo na sto, pospemo sa malo brašna i siječemo na 4 dela. Od svakog dijela napravimo jufkicu. Jednu po jednu jufkicu razvlačimo oklagijom tako da ne bude deblje od 2 milimetra (što tanje budu kiflice to će biti vazdušastije). Zatim siječemo razvučenu jufkicu na osam dijelova i stavljamo pavlaku (možete dodati i nešto suhomesnato da se pojača ukus). Motamo kiflice. Od posljednje jufkice ja sam se malo igrala i isprobavala nove tehnike umotavanja. Kiflice nisam premazivala jajetom, nego pekarskom mješavinom soli, brašna i malo vode. Rerna mora biti zagrejana prije nego kiflice ubacimo da se peku i kao što vidite one su rumene i mekane bez obzira što nisu mazane žumencetom! Peku se pola sata na 200 stepeni.
domacica.net