Čoko-karamel kocke (Foto: Blic)
Kategorija: Deserti
Vreme pripreme: 50
Broj osoba: 6
Sastojci: Količina:
– KORA;belanca 5
– šećer 5 kašika
– brašna 5 kašika
– pecivo 1 kesica
– ulje 1 dl
– čokolada rendana 100 g
– FIL;mleko 300ml+50ml
– brašno 3 kašike
– šećer 1 kašika
– žumanca 5
– KARAMEL;puter 200 g
– šećera 200 g
Uputstvo za pripremu:
Za koru dobro umutimo belanca sa šećerom, dodamo brašno pomešano sa pecivom, ulje i rendanu čokoladu.Pečemo na 200 stepeni 30 minuta.
Dok se kora hladi pravimo fil:300 ml mleka stavimo da provri a u drugom sudu sastavimo 50 ml, mleka sa 3 kašike brašna i jednom kašikom šećera i 5 žumanaca. Skuvati kao puding. Fil sklonimo sa strane i pravimo karamel.
Karamel: Otopiti na tihoj vatri 200g šećera do zlatno žute boje.
Zatim dodamo puter i sve zajedno mešamo dok se ne sjedini 2-3 minuta.Zatim karamelu dodamo beo skuvani fil i sve zajedno sastavimo, muteći neprekidno mikserom.
Fil premažemo preko kore(koju smo premazali topljenom čokoladom),a preko fila može topljena čokolada ili šlag.
Napomena:
Kolač je veoma ukusan, prelijep, a ko voli karamel onda je to pravi kolač.
blic