Čokoladna torta (Foto: Kuhinjica.rs)
Vreme pripremanja: 120 min.
Čokoladna torta
Sastojci
Za kore:
10 jaja
10 kašika šećera
200 g mlevenih oraha
2 kašike prezle
2 kašike kakaa
2 kašike Nesquika
½ praška za pecivo
Za fil:
4 jaja
150 g šećera
150 g čokolade
1 margarin
100 g šlaga
100 ml vode
Priprema
Priprema kore: Pomešati orahe, prezlu, kakao, Nesquika i prašak za pecivo. Umutiti belanca sa polovinom šećera, umutiti žumanca sa drugom polovinom šećera. Suve sastojke lagano umešati u umućena žumanca pa dodati i umućena belanca. Lagano sjediniti varjačom. Okrugli kalup prečnika 28 cm obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći 40 minuta na 220˚C. Fil: Umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari. Pred kraj kuvanja dodati čokoladu. Umutiti margarin i sjediniti sa ohlađenim filom. Umutiti šlag sa vodom i sjediniti sa prethodnim filom. Odvojiti 1/3 za dekoraciju. Filovanje: Ohlađenu koru preseći vodoravno, oko 1cm. sa gornje strane – ovo će biti “poklopac” torte. Izdubiti koru tako da sa svih strana ostane oko 1cm. Izdubljene ostatke zdrobiti i staviti u fil. Dobijenim filom filovati tortu pa staviti “poklopac”. Tortu spolja namazati sa odvojenim filom i dekorisati po želji.
kuhinjica.rs