Kuća i hrana

Fenomenalno! – Torta čarobnica!

Napisao admin

Možda traži malo više truda, ali pogledajte je! Blog Kolacii.blogspot.com vam donosi recept za ovaj fenomenalan kolač. Evo šta trebate:


Torta čarobnica (Foto: Zenskikutak)

Sastojci:

Kore: (mere za jednu koru, pečete tri ovakve)

– 5 belanaca
– 8 kašika šećera
– 5 kašika mlevenih lešnika
– 2 kašike brašna

Fil1:

– 1 l mleka
– 15 žumanaca
– 10 kašika šećera
– 10 kašika brašna
– 200 gr prah šećera
– 250 gr putera
– 200 gr crne čokolade

Fil2:

– 2 dl mleka
– 150 gr mlevenih lešnika/oraha
– 1/3 fila

Još:
– 4 dl slatke pavlake
– 2 dl slatke pavlake za ukrašavanje

Za glazuru (ukoliko želite)

– 150 gr čokolade
– 5 kašika ulja
Priprema:

Kore: Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku. Kore peći u plehu (npr. 38×22) koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pečete tri ovakve kore.

Fil 1: Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.

Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu. Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2. Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.

Fil 2: Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1. Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.

Filovanje: Kora 1- pola fila 1 – umućena slatke pavlaka – kora 2 – fil 2 – kora 3 – druga polovina fila 1.

Glazura po želji: Po originalnom receptu ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja, ali je mi nismo stavljali… Ali ako želite ultra čokoladnu tortu, onda umutite 2 dl slatke pavlake i sa strane ukrasite tortu. Gore treba da ostane čokoladna.

kolacii.blogspot.com

Komentari

komentara