Kuća i hrana

Kolač koji će vas osvojiti – Mliječne kocke, desert koji će sigurno brzo nestati!

Napisao admin

Uz malo truda napravićete jako ukusan, sočan i mekan kolač koji će vas osvojiti na pravi pogled. Sigurni smo kako nećete pogriješiti ukoliko se odlučite napraviti ga.


Mliječne kocke (Foto: Namirnice.ba)

Sastojci:

Biskvit

6 jaja

6 kašika brašna

6 kašika šećera

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

4 kašike kakaa

6 kašika vruće vode

Velika čaša mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita

 

Čokoladni preliv

10 dkg mliječne čokolade

10 dkg čokolade za kuhanje

5 kašika mlijeka

4 kašike šećera u prahu

15 dkg margarina

 

Krema

1 l mlijeka

7 kašika gustina

4 kašike šećera

1 vanilin šećer

15 dkg margarina

10 dkg šećera u prahu

 

Priprema:

Odvojiti bjelance od žumanca te mikserom umješati žumanca i šećer. Postepeno dodavati sve ostale sastojke, zatim na kraju snijeg od belanaca. Peći u velikom limu na papiru za pečenje 25 minuta na 180ºC. Pečeni biskvit prevrnuti iz lima, skinuti papir za pečenje, ohladiti ga i potom prerezati uzdužno na dva identična dijela (dvije kore).

 

Krema: Od predviđene količine mlijeka odvojiti oko 1,5 dl i pomešati to s gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa u kipuće ukuvati gustin s mlijekom i šećerom. Kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješajti izrađeni margarin sa šećerom u prahu.

 

Čokoladni preliv: Pomiješati čokoladu, margarin, šećer i mijeko te staviti na laganu vatru i miješati dok se sastojci ne sjedine.

 

Prvi dio biskvita natopiti mlijekom, premazati belom kremom, preko nje rasporediti čokoladni preliv, prekriti drugim dijelom biskvita i ponoviti postupak.

 

Napravljen kolač staviti u frizider na hlađenje. Ohlađen je spreman za posluživanje.

namirnice.ba

Komentari

komentara