Tijesto (Foto: magazin.ba)
SASTOJCI:
1 kg brašna
1 svježi kvasac
1 žličica šećera
2 jaja
2 jogurta
1 prašak za pecivo
½ l mlijeka
za slatko tijesto 2 žličice šećera
za slano tijesto 2 žličice soli
POSTUPAK PRIPREME:
Prvo je potrebno u nekih 2 dcl toplog mlijeka umiješati svježi kvasac i žličicu šećera, ostaviti da se uzdigne.
Zajedno umiješati brašno, kvasac, jaja, jogurt, prašak za pecivo, ostatak mlijeka i šećer ili sol po potrebi.
Prekriti krpom i ostaviti pola sata da se digne na toplome.
Tijesto možete pohraniti u frižideru i do 7 dana, tako da ga stavite u neku veću nauljenu vrećicu (veća jer tijesto još nabuja) i dobro zavežete.
Vadite po potrebi, kada vam zatreba.
Odlično je za razne varijante slatke i slane, tako da po tome odlučujete hoćete li u njega ubaciti šećer ili sol.
Možete praviti i kiflice, tako da dodatno koristite 1 margarin koji premazujete u više slojeva dok valjate i prebacujete tijesto.
Neke od ideja sa ovim tijestom su pizza, kiflice, pogačice, buhtle, krofne i još svašta… svašta… po vašoj želji.
Dobar tek i javite nam kako vam se sviđa naše ludo tijesto i za što ste ga sve upotrijebili!
magazin.ba