Ukusni kolač od mrkve odlično će ići uz kafu. Iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, sokove i smoothije.
Ako ste sumnjičavi kako će vaši gosti reagovati na mrkvu u kolaču, umirit će vas saznanje da se mrkva gotovo i ne osjeti pored kombinacije cimeta i limuna, piše “tportal“.
Sastojci
Za biskvit:
4 jaja
2,5 dl šećera
4 dl brašna
2 kašice vanilin šećera
2 kašice praška za pecivo
2 kašice sode bikarbone
2 kašice cimeta
2,5 dl ulja
1 veća mrkva
Za glazuru:
60 g maslaca
300 g krem sira
5 kašica šećera u prahu
2 kašice vanilin šećera
nekoliko kapi limuna
Priprema
1. Mikserom umutite jaja i šećer.
2. U drugu posudu dodajte brašno i suhe sastojke. Izmiješajte ih i dodajte sve u izmiksana jaja i šećer. Ručno promiješajte sve.
3. Dodajte mrkvu i ulje i ponovno ručno promiješajte da se svi sastojci sjedine.
4. Smjesu istresite u pleh za kolače, zagladite i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni otprilike 20 minuta.
5. Dok se biskvit peče, napravite glazuru. Prvo mikserom dobro umutite maslac i krem sir.
6. Potom dodajte suhe sastojke i limun i ručno promiješajte.
7. Kad se biskvit ohladi premažite ga glazurom i ostavite u hladnjaku jedan do dva sata prije posluživanja.
Prijatno!