Kuća i hrana

Mrak baklava

Napisao H. H.

Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.

SASTOJCI:

12-14 listova kora za baklavu
200 g mljevenih oraha
100 g mljevene plazme (ili drugog keksa)
100 g rendane čokolade
3 kašike šećera
4 kašike griza
100 ml ulja malovode
100 ml ulja
50 g putera
sirup:

600 gšećera
1 vanilin šećer
700 ml vode
Priprema

Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!

Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer,100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna.Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.

Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale “rolate”. Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta, pišu “Recepti“.

Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.

Kada se baklava ohladi, poslužiti!

Komentari

komentara