No, iskusni kuhari tvrde da nekoliko neobičnih sastojaka mogu da krompir pire pretvore u kulinarsko remek djelo, kome čak nije ni potrebno meso kao ‘saputnik’, već je dovoljan sam po sebi. Naime, riječ je o recepturi koja se vezuje za francusku regiju L'Aubrac, pa ovakav pire ima i posebno ime – Aligot. Tamo se služi uz kobasice ili svinjetinu i crveno vino, a možete ga pronaći u ondašnjim restoranima, dok se u domaćinstvima uglavnom služi u nešto svečanijim prigodama ili prilikom tradicionalnih praznika.
U izvornom receptu Aligot se priprema od dvije vrste sira – tomme de laguiole ili tomme d'auvergne, a kao njihova zamjena preporučuju se mocarela i kantal.
Potrebni sastojci:
kilogram krompira
500 grama izrendanog sira
2 čena bijelog luka
30 grama maslaca (možete koristiti i obično ulje)
kašika pavlake
so, biber
Priprema:
Skuhajte krumpir, pa ga iscijedite i ostavite nekoliko trenutaka da se sasvim malo ohladi. Potom dodajte sitno isjeckani bijeli luk, pa izmiksajte krompir u pire, prenosi “Žena“.
Dodajte maslac i pavlaku i mutite dok se ne istope. Na red dolazi i izrendani sir – dodajte ga i i ‘lupajte’ varjačom dok se ne sjedini sa pireom i ne postanu elastična smjesa. Začinite i servirajte po želji.
Prijatno!