Lisnato tijesto, fin žuti krem od jaja i šlag. Upravo smo u nekoliko riječi opisali pravu krempnitu, nezaobilaznu poslasticu na Bledu, piše “Pun kufer“.
Najkremastiji kolač od jaja može postati još kremastiji ako mu dodate fini, velikodušni sloj slatke pavlake, a tek onda poklopite hrskavom korom.
Sastojci:
Za krem:
7 jaja
350 grama šećera
1 vanilin šećer
220 grama brašna
1,5 l mlijeka
500 ml slatke pavlake
sok 1 limuna
3 kašike ruma
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
Pripremite kore za krempite ili uvaljajte lisnato tijesto, pa ga ispecite u rerni, te ga pustite da se potpuno ohladi i presjecite na pola. Razdvojite bjelance od žumanca, pa žumancima dodajte polovinu od ukupnog šećera (175 g).
U drugoj posudi umutite bjelance pa im pred kraj mućenja polako dodajte ostatak šećera (175 grama).
Umutite žumance sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom.
Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mlijeka.
U dubljoj posudi nek provri ostatak mlijeka pa ga sklonite s vatre i uz stalno miješanje ulijte smjesu sa žumancima.
Vratite na vatru i kuhajte oko 10 minuta, uz stalno miješanje, kako biste dobili gusti slastkasti krem.
U vruć krem pažljivo umutite bjelance.
Koru za krempitu položite u dublji pleh za pečenje, pa na nju sipajte kuhani krem, poravnajte i pustite da se potpuno ohladi.
Na ohlađeni krem dodajte umućenu slatku pavlaku, ravnomjerno razmažite i prekrijte drugom korom za krempite koju ste isjeckali na komade.
Oštrim nožem isjecite sve krempite pa ih pospite šećerom u prahu.