Za pripremu domaćeg hljeba od heljdinog brašna potrebno vam je:
- 1 kesica kvasca (ili svjež kvasac po želji),
- ½ litra mlake vode,
- 500 grama heljdinog brašna,
- kašičica soli,
- kašičica šećera,
- 3 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
Sipajte heljdino brašno u veću posudu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmješajte i dodajte maslinovo ulje.
Potom postepeno dodajite mlaku vodu i dobro zamijesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da tijesto nadođe oko pola sata do 40 minuta.
Uključite rernu na 250 stepeni da se ugrije, a u međuvremenu podmažite pleh i postavite tijesto u njega. Stavite da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni, piše “Zdrava i lepa“.
Savjet plus:
Gornji dio hljeba premažite sa malo maslinovog ulja kako bi korica bila ljepša i ukusnija.