Sastojci za mesne okruglice:
1-2 kriške bijelog hljeba,
1 jaje,
500 g mljevene junetine,
so, biber,
peršun,
bosiljak,
maslinovo ulje.
Umak:
Glavica luka,
3 čehna bijelog luka,
koncentrat paradajza,
malo šećera,
so, biber,
origano,
2 komada mozzarelle.
Priprema:
- Hljeb istrgajte na komadiće i malo ga namočite s mlakom vodom. Mljevenom mesu dodajte jaje i namočeni hljeb.
- Meso začinite solju, biberom, peršunom i bosiljkom te ga dobro promiješajte, najbolje prstima.
- Oblikujte male okruglice te ih zapecite na malo maslinovog ulja dok ne poprime lijepu smeđu boju. Kad su gotove, izvadite ih iz tave.
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte mu bijeli luk i dinstajte dok ne pusti miris, a onda dodajte paradajz. Začinite s malo šećera, soli, bibera i origana te dinstajte nekoliko minuta.
- U umak dodajte okruglice i pustite ih neka se kuhaju na laganoj vatri oko 15 minuta. Mozzarellu rasporedite po vrhu pa zapecite u rerni na 250 stepeni.