POTREBNI SASTOJCI:
- 5 kg crnog grožđa
- 2 kg kristal šećera
- 5 kesica limuntusa
- 2 litra vode
- 5 staklenih flaša
PRIPREMA:
- Operite grožđe i skinite sa peteljki
- Zrna sameljite u mlinu za meso ili samo kratko izmiksajte u blenderu, tek toliko da se koštice ne samelju.
- Stavite izmiksano grožđe u veliku šerpu, dodajte šećer i limuntus, dobro izmiješajte sastojke, pokrijte šerpu i ostavite 24 sata. Povremeno promiješajte.
- Nakon 24 sata u šerpu dodajte vodu i kuhajte oko desetak minuta.
- 5. Dok je još vruć, iscijedite (kroz gazu ili pasirku) i sipajte u prethodno sterilisane i zagrijane flaše, a potom ih dobro zatvorite.
- Ušuškajte flaše u ćebe i ostavite jedan dan da se ohlade. Kada se ohlade čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu, a kada otvorite flašu čuvajte je u frižideru.
SAVJET:
Iskusne domaćice kažu da je nekuhani sok ukusniji. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, povećajte količinu šećera na tri ili četiri kilograma, preskočite kuhanje i miješajte dosta kako bi se šećer što bolje otopio, piše “Najzdravija hrana“.