Iskoristite njegov maksimum i ne pravite sljedeće greške.
1. Ne zamrzavajte mljeveno meso u originalnom pakiranju
Pakiranje iz trgovine je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesicu i pohranite u zamrzivač za kasniju upotrebu.
2. Ne odmrzavajte mljeveno meso u mikrovalnoj pećnici
Mikronvalna pećnica će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga, prije nego što se masa do kraja odmrzne. Nemojte bacati novac, već meso odledite na prirodan način – postepno, u frižideru, piše “Avaz“.
3. Nemojte dodavati mljeveno meso u hladnu tavu
Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite na vruću tavu kojoj ste dodali kašiku masnoće. Ne stavljajte meso u hladnu tavu, jer će se zalijepiti za dno, te dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna.
4. Ocijedite višak vode
Mljeveno meso tokom pirjanja ispušta višak vode koja ispari uslijed dugotrajne termičke obrade. Nemojte se bojati ocijediti ovu vodu tokom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tekućine morate dodati za pripremu određenog umaka ili jela.
5. Nemojte ispirati mljeveno meso prije ili nakon kuhanja
Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus.