Sastojci:
- 500 gr. tjestenine po izboru
- čaša vode
- so
Za crveni sos:
- 400 gr. mljevenog mesa
- 200 ml. kuhanog paradajza
- 100 ml. ulja
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena bijelog luka
- 2 kašičice suhog začina
- 2 kašičice mljevene paprike
- 1 kašičica origana
- malo bibera
- 100 ml. kečapa
Za bijeli sos:
- 200 ml. mlijeka
- 1 kašika brašna
- oko 4 kašike ulja
- 350 gr. kačkavalja (može bilo koji)
- pola kašičice soli
- malo bibera
Priprema:
Uključite rernu na 230 stepeni, podmažite vatrostalnu posudu i u nju stavite rezance, prelijte vodom i posolite. Malo promiješajte i stavite u vruću rernu na nekih 10 minuta čisto da rezanci malo omekšaju, piše “Šerpica“.
Za to vrijeme pripremajte crveni i bijeli sos.
Sitno isjeckan luk izdinstajte na ulju, dodajte mljeveno meso, začine, kuhani paradajz, bijeli luk.
Krčkajte oko 10 minuta. Za to vrijeme u drugi tiganj zagrijte ulje i ispržite brašno, nalijte mlijeko i na tihoj temperaturi kuhajte oko 2 minute. Posolite, pobiberite pa sklonite sa šporeta. U vrelo dodajte izgrendan kačkavalj.
Izvadite polukuhane rezance iz rerne, prelijte crvenim sosom, promiješajte, poravnajte pa odgore prekrijte bijelim sosom.
Pospite origanom, poklopite i vratite u rernu na nekih 15 minuta da se zapeče.
Pred kraj je dobro otklopiti posudu da bi se odgore fino zarumenilo.
Prijatno!