Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 12 kašika pšeničnog griza
- 2 kašike kakao praha
I još:
- oko 400 g očišćene mrkve
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml vode
- 3 kašike gustina
Priprema:
Očišćenu mrkvu narezati i kuhati, da omekša. Kada je mrkva kuhana, procijediti i propasirati štapnim mikserom, piše “Kuvajmo blogovski“.
Posebno prokuhati mlijeko. Dodati šećer, vanilin šećer i griz. Neprestano miješati, da krem dobije potrebnu gustinu.
Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kakao prah, a u drugi možete dodati ribanu koricu limuna (ja nisam)! U pleh sipati tamni dio, pa preko tamnog – svijetli dio kreme.
U pire od šargarepe dodati šećer, vanilin šećer i vodu. Kuhati par minuta. Dodati gustin, pomiješan sa malo tople vode. Kratko kuhati, pa sipati preko griz kreme. Dobro ohladiti, pa rezati na parčad.
Dekorisati po želji!