Sastojci:
- 5 žumanaca
- 4 kašika šećera
- 250 g maslaca
- 14 kašika brašna
- nekoliko kašika tople vode
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 5 bjelanaca
- 7 kašika šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 5 kašika džema od kajsije ili šljive
- kašika arome vanile
Priprema:
Izmutite maslac i šećer da postane pjenasto pa dodajte jedno po jedno žumance i nekoliko kašika vode. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo pa dodajte u tijesto. Zamijesite na kraju malo i rukama da se formira glatka masa. Podijelite tijesto u 2 lopte od kojih jedna treba da bude malčice veća. Onu manju stavite u frižider uvijenu u providnu foliju, dok vam ne zatreba.
Tu veću loptu razvijte oklagijom između dva papira za pečenje, pa sa donjim papirom prebacite u dublju tepsiju.
Za fil, izmiješajte bjelanca i šećer da se dobije čvrst šlag, pa dodajte džem i vanilu. Orasi treba da budu između mljevenih i sjeckanih – dodajte i njih. Na kraju, uzmite ohlađenu manju loptu i na krupno rende, izrendajte je preko fila.
Pecite na 200 stepeni dok ne testo ne porumeni a ohlađeno pre služenja pospite šećerom u prahu, prenosi “Telegraf“.