Lagana hrana, siromašna zasićenim masnoćama, bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom – tako treba da izgleda ishrana koja će vas “čuvati” od celulita.
A evo koje namirnice treba da izbjegavate kako bi vas zaobišla “narandžina kora”.
Celulit nastaje zbog nekoliko razloga – zbog slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne ishrane, stresa ili pušenja. Najviše se javlja na koži bedara, stražnjice, oko koljena, stomaka i skočnih zglobova. Stručnjaci se slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita leži u zdravom načinu života.
Zaslađeni sokovi
Razni gazirani, a često i negazirani sokovi sadrže puno šećera aditiva i brzo smanjuju zategnutost kože. Zamijenite ih običnom vodom u koju možete dodati malo limuna.
Pica
Osim lošeg genetskog naslijeđa, loša cirkulacija takođe može da pogoduje nastanku celulita. Pica se najčešće sastoji od puno masnoća i bijelog brašna – što je pogubno za cirkulaciju.
Bijeli hljeb
Nutricionisti preporučuju da se bijelo brašno izbaci iz jelovnika – bijeli hljeb povećava nivo insulina, donosi “prazne kalorije” koje podstiču nastajanje masnih ćelija.
Masna hrana i prerađevine
Kobasice i ostale mesne prerađevine, maslac, margarin, pavlaka i punomasni sir puni su trans masnih kiselina, pa brzo dolazi do povećanog insulina u krvi, koji podstiče stvaranje masnih naslaga i celulita.
Alkohol
Alkohol sadrži velik broj toksina i kalorija. Uz to, vitamin C, kalcij i cink teže se apsorbuju u organizmu i na taj način alkohol blokira njihov učinak protiv masnoća.
Šećer
Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok insulina koji podstiče stvaranje masnog tkiva. Depo.ba