Kuća i hrana

KARAMEL KOLAČ će oduševiti sve! Jednostavno se pravi, a ukus je fenomenalan

Napisao H. H.

Ideja za savršenu poslasticu koja se ne peče…

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g mljevenog keksa,
  • 100 g maslaca/margarina,
  • 2 kašike kakaa,
  • 150 ml mlijeka

Za fil:

  • 1 l mlijeka,
  • 8 kašika šećera,
  • 3 kesice (120 g) pudinga sa ukusom karamele,
  • 1 kašika gustina,
  • 150 g maslaca/margarina

Ostalo:

  • 10 cijela keksa,
  • 100 g čokoladnog šlag krema,
  • 200 ml mlijeka

Priprema:

Umutiti maslac/margarin, dodati mljeveni keks, kakao i mlijeko, izmiješati. Staviti u pleh sa obručem (26cm). Poredati lomljen keks, prenosi “Oklagija“…

Puding i gustin pomiješati pa usuti 200 ml mlijeka i dobro izmiješati, da ne ostanu grudvice. U 800 ml mlijeka staviti šećer i zagrijati, (ali da ne provri). Usuti puding i na umjerenoj temperaturi miješati da se zgusne. Skloniti sa ringle, dodati maslac/margarin i izmiješati da se otopi i sjedini. Puding fil sipati preko keksa.

Staviti u frižider da se ohladi i stegne. Skinuti obruč. Umutiti čokoladni šlag krem sa mlijekom i staviti preko dobro ohlađenog kolača.

Vratiti na kratko u frižider pa isjeći i poslužiti.

Prijatno!

Komentari

komentara