Blitva je lisnato zeleno povrće koje na prvi pogled možete zamijeniti sa špinatom. Mnogi na pijacama i ne obraćaju pažnju na ovo povrće, a trebalo bi jer je zaista korisno za organizam, a i lahko se sprema.
Kada konzumiramo blitvu mi u organizam unosimo značajne količine vitamina K koji je poznat po tome što sprečava djelovanje stanica koje razaraju kosti. Zanimljiva činjenica je da se vitamin K pod uticajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima, prenosi “Kako liječiti“…
U blitvi pronalazimo značajne količine beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ako znamo kako djeluje beta karoten, odnosno vitamin A, onda lahko možemo zaključiti da nam blitva pomaže u očuvanju vida. Osim toga, vitamin A je dobar jer pomaže i u zaštititi od oksidativnih oštećenja u organizmu koji mogu dovesti do raka.
Blitva nije dobra samo za naše oči, odnosno vid. U ovom zelenom lišću možemo pronaći i spojeve koji povoljno utiču u slučaju visokog krvnog pritiska. Osim toga, ti isti spojevi svojim djelovanjem čuvaju naš kardiovaskularni sistem zdravim, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.
List blitve se koristi slično kao i špinat. Tačnije, kuhamo je sa krompirom i začinimo na razne načine. Dok je još mlada, blitva se može konzumirati sirova, kao salata, ili neki zdravi zeleni sok.