Kuća i hrana

“Ludo” tijesto: Može stajati danima, a idealno za kiflice, pizzu, pogaču…

Napisao H. H.

Ovo je tijesto koje se može koristiti za razna jela, a može dugo stajati u frižderu i koristi se bez nadolaženja.

Jednostavno, praktično i najbolje od svega mekano i ukusno, piše “radiosarajevo“…

Sastojci

 

  • oko 1 kg brašna
  • 500 ml mlakog mlijeka
  • 200 ml jogurta
  • 2 jaja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kocka kvasca

Priprema

 

Prosijte kilogram brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mlijeka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmiješajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umijesite glatko tijesto.

Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok tijesto prestane da vam se lijepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lijepo naraste. Od ovog tijesta možete pravite pogače, kiflice, pizzu… ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte tijesto u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.

Komentari

komentara