Znate li da je jedan od najboljih načina za održavanje svježine hljeba- zamrzavanje?
Sušenje i kvarenje hljeba nije moguće spriječiti, ali se to vrijeme može odgoditi. Naime, svježina hljeba može se održati zamrzavanjem i čuvanjem u zamrzivaču.
Prije svega bitno je da hljeb koji namjeravate zamrznuti bude svjež. Najbolje je da bude kupljen taj isti dan ili eventualno dan ranije. Idealna temperatura za držanje hljeba u zamrzivaču trebala bi biti barem 18-ak stupnjeva ispod ništice. Sve iznad te temperature je pretoplo te može doći do bržeg kvarenja namirnice.
Kako bi se ravnomjerno zamrznuo (a i praktičnije je pri odmrzavanju) izrežite ga na šnite. Postavite hljeb na papir za pečenje i stavljajte sloj na sloj kako se ne bi zalijepili.
Zatim ga prebacite u vrećice za zamrzavanje i kad se zaželite gore spomenutog sendviča, samo izvadite zamrznute šnite i ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi ili ih stavite izravno u pećnicu.
Pohranjeni hljeb u vreći za zamrzavanje ostaje svjež i ukusan barem šest mjeseci, ako ne i duže.
Tekstura hljeba bit će čak bolja nego svježeg kruha i daleko bolja od kruha starog dva dana, savjetuje Tportal.